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Registros recuperados : 10 | |
2. | | CAMPOS, J. I.; VALENTE, A. L. E. F. História, cultura e tradição: estratégias para o desenvolvimento territorial. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 46., 2008, Rio Branco, AC. [Anais...]. Rio Branco, AC: SOBER, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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3. | | CAMPOS, J. I.; VALENTE, A. L. E. F. História, cultura e tradição: estratégias para o desenvolvimento territorial. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 46., 2008, Rio Branco, AC. [Anais...]. Rio Branco, AC: SOBER, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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4. | | COSTA, A. M.; BURLE, M. L.; ROSA, A. J. de M.; SOARES, Z. A. B.; CAMPOS, J. I.; MATTOS, P. S. R. de; ALBUQUERQUE, L. B. de; FERREIRA, M. A. J. F.; MACHADO, K. C.; DIAS, T. A. B. Diagnóstico socioeconômico e produtivo do assentamento Sílvio Rodrigues e Entorno, zona de amortecimento do Parque Nacional da Chapada dos Veadeiros, Alto Paraíso de Goiás, GO. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2022. 94 p. (Embrapa Cerrados. Documentos, 396). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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10. | | VALENTE, A. L. E. F.; LOMBARDO, A. M. S.; TERTO, A. P.; CAMPOS, J. I. O papel da Embrapa na cooperação técnica internacional para o desenvolvimento sustentável da África subsaariana. In: OTERO, M. R.; OLIVEIRA, M. M.; TIBÚRCIO, B. A.; RAMIREZ, A. R. (Ed.). Agricultura e desenvolvimento rural sustentável: desafios da cooperação técnica internacional. Brasília, DF: IICA, 2015. p. 345-379 Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 10 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
18/07/2022 |
Data da última atualização: |
18/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
VARGAS, R. T.; ANDRADE, P. V. D.; CERQUEIRA, M. M. O. P.; SOUZA, F. N.; GUIMARÃES, J. R.; LADEIRA, C. V. G.; MELO, M. M.; FACURY FILHO, E. J.; BRANDAO, H. de M.; GUIMARÃES, A. S. |
Afiliação: |
RENISON TELES VARGAS, Instituto Federal de Minas Gerais; PATRÍCIA VILHENA DIAS ANDRADE, Caseum Queijos; MÔNICA MARIA OLIVEIRA PINHO CERQUEIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; FERNANDO NOGUEIRA SOUZA, Universidade Federal da Paraíba; JULIANA RIBEIRO GUIMARÃES, Instituto Federal de Minas Gerais; CRISTIANE VIANA GUIMARÃES LADEIRA, Epamig; MARÍLIA MARTINS MELO, Instituto Federal de Minas Gerais; ELIAS JORGE FACURY FILHO, Instituto Federal de Minas Gerais; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; ALESSANDRO DE SA GUIMARAES, CNPGL. |
Título: |
Influence of reactive oxygen species on udder health and milk quality: a review. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v. 76, n. 2, p. 131-141, abr./jun. 2021. |
DOI: |
http://doi.org/10.14295/2238-6416.v76i2.851 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mastitis is considered the most common disease affecting dairy herds. It causes relevant economic losses to producers and decreases milk quality and yield for the dairy industry. Regarding this matter, little is discussed about the formation of reactive species of oxygen and nitrogen in the mammary gland and the negative effects of these compounds on milk quality. Nevertheless, studies reveal that a series of chemical reactions happen in the mastitis-related inflammatory process, leading to enzyme alterations and toxic compound formation. Long-term consumption of those compounds in milk may pose consumer health risks. Thus, the present study outlines the deleterious effect of oxidative compounds on milk quality and its potential implications for udder health. |
Palavras-Chave: |
Composição do leite; Estresse oxidativo; Mastite. |
Thesagro: |
Antioxidante; Gado Leiteiro. |
Thesaurus NAL: |
Antioxidants; Mastitis; Milk composition; Oxidative stress. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144763/1/Influence-of-reactive-oxygen-species-on-udder-health-and-milk-quality.pdf
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Marc: |
LEADER 01832naa a2200349 a 4500 001 2144763 005 2022-07-18 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://doi.org/10.14295/2238-6416.v76i2.851$2DOI 100 1 $aVARGAS, R. T. 245 $aInfluence of reactive oxygen species on udder health and milk quality$ba review.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aMastitis is considered the most common disease affecting dairy herds. It causes relevant economic losses to producers and decreases milk quality and yield for the dairy industry. Regarding this matter, little is discussed about the formation of reactive species of oxygen and nitrogen in the mammary gland and the negative effects of these compounds on milk quality. Nevertheless, studies reveal that a series of chemical reactions happen in the mastitis-related inflammatory process, leading to enzyme alterations and toxic compound formation. Long-term consumption of those compounds in milk may pose consumer health risks. Thus, the present study outlines the deleterious effect of oxidative compounds on milk quality and its potential implications for udder health. 650 $aAntioxidants 650 $aMastitis 650 $aMilk composition 650 $aOxidative stress 650 $aAntioxidante 650 $aGado Leiteiro 653 $aComposição do leite 653 $aEstresse oxidativo 653 $aMastite 700 1 $aANDRADE, P. V. D. 700 1 $aCERQUEIRA, M. M. O. P. 700 1 $aSOUZA, F. N. 700 1 $aGUIMARÃES, J. R. 700 1 $aLADEIRA, C. V. G. 700 1 $aMELO, M. M. 700 1 $aFACURY FILHO, E. J. 700 1 $aBRANDAO, H. de M. 700 1 $aGUIMARÃES, A. S. 773 $tRevista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes$gv. 76, n. 2, p. 131-141, abr./jun. 2021.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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